wyznacz kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

wyznacz kąt

Post autor: MnMK »

Wyznacz kąt \(\displaystyle{ alphain[0, 2pi)}\) taki, że
\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{4}{5}}\)


Bardzo proszę o wskazówki, a nie o sam wynik.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, o 16:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznacz kąt

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka: skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wyznacz kąt

Post autor: anna_ »

Nie bardzo wiem co da jej policzenie sinusa. Nie bardzo też wiem co oznacza to polecenie 'wyznacz kąt'
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznacz kąt

Post autor: mmoonniiaa »

Miałam na myśli znalezienie wartości sinusa tego kąta w tablicach i odczytanie, co to za kąt.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wyznacz kąt

Post autor: anna_ »

Ta osoba zakładała tu wcześniej podobne topiki, tam chodziło o narysowanie tego kąta więc całkiem możliwe, że tu chodzi o to samo. Ale mogę się oczywiście mylić.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznacz kąt

Post autor: mmoonniiaa »

nmn, możliwe, że masz rację, bo MnMK rzeczywiście nie napisała: "wyznacz wartość kąta".
ODPOWIEDZ