zbuduj kąt
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
zbuduj kąt
Poniższa podpowiedź dla wersji zadania: "zbuduj kąt ostry wiedząc, że \(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{3}{5}}\)"
Podpowiedź: trójkąt egipski
Podpowiedź: trójkąt egipski
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, o 20:40 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zbuduj kąt
1. Rysujesz kąt prosty
2. Na pionowym ramieniu odłóż odcinek równy 2 cm (na górze zaznacz sobie punkt A)
3. Z punktu A zakreśl okrąg o promieniu 5 cm (przetnie on poziome ramię w punkcie B)
4. Połącz punkty A i B
kąt przy wierzchołku B to szukany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
-- dzisiaj, o 20:34 --
Zdecyduj się w końcu o jaki kąt chodzi!!!!!!!!!!!!!-- dzisiaj, o 20:40 --To jest do tego co podałaś na początku.
To co jest teraz buduje się inaczej
2. Na pionowym ramieniu odłóż odcinek równy 2 cm (na górze zaznacz sobie punkt A)
3. Z punktu A zakreśl okrąg o promieniu 5 cm (przetnie on poziome ramię w punkcie B)
4. Połącz punkty A i B
kąt przy wierzchołku B to szukany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
-- dzisiaj, o 20:34 --
Zdecyduj się w końcu o jaki kąt chodzi!!!!!!!!!!!!!-- dzisiaj, o 20:40 --To jest do tego co podałaś na początku.
To co jest teraz buduje się inaczej
zbuduj kąt
zmieniłam to bo potrzebuje sposobu na rozwiązywanie tego typu zadań a nie ciekawosek typu trójkąt egipski
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
zbuduj kąt
Czy dowiedziałaś się chociaż, jaki to trójkąt? Nie miałem przecież zamiaru robić off-topu. Moja podpowiedź wiąże się z Twoim zadaniemMnMK pisze:zmieniłam to bo potrzebuje sposobu na rozwiązywanie tego typu zadań a nie ciekawosek typu trójkąt egipski
zbuduj kąt
Sherlock pisze:Czy dowiedziałaś się chociaż, jaki to trójkąt? Nie miałem przecież zamiaru robić off-topu. Moja podpowiedź wiąże się z Twoim zadaniemMnMK pisze:zmieniłam to bo potrzebuje sposobu na rozwiązywanie tego typu zadań a nie ciekawosek typu trójkąt egipski
Bardzo Ci dziękuję za tę ciekawostkę oczywiście że wiem co to jest, ale nie ma to tak ścisłego związku z tygonometria.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zbuduj kąt
I tu się mylisz, w tym wypadku miało i to bardzo duży.MnMK pisze: Bardzo Ci dziękuję za tę ciekawostkę oczywiście że wiem co to jest, ale nie ma to tak ścisłego związku z tygonometria.
zbuduj kąt
nmn pisze:I tu się mylisz, w tym wypadku miało i to bardzo duży.MnMK pisze: Bardzo Ci dziękuję za tę ciekawostkę oczywiście że wiem co to jest, ale nie ma to tak ścisłego związku z tygonometria.
ale trójkąt egipski odnosi się tylko do tego jednego przypadku jakbym miała juz \(\displaystyle{ sin \frac{1}{9}}\) to już to tak nie zadziała a ja che nauczyć się metody ogólnej.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
zbuduj kąt
no tak, w przypadku ogólnym możesz stosować np. metodę podaną przez nmnMnMK pisze:ale trójkąt egipski odnosi się tylko do tego jednego przypadku jakbym miała juz \(\displaystyle{ sin \frac{1}{9}}\) to już to tak nie zadziała a ja che nauczyć się metody ogólnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zbuduj kąt
\(\displaystyle{ ctg \alpha = - 2}\)
Ten kąt najłatwiej zbudować w układzie współrzędnych
\(\displaystyle{ P(x,y)}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{x}{y}=-2}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{-2}{1}}\)
lub
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{2}{-1}}\)
Zaznacz odpowiednie punkty, poprowadź promień wodzący, i zaznacz kąty (ramię początkowe, to dodatnia półoś OX, ramię końcowe promień wodzący)
Ten kąt najłatwiej zbudować w układzie współrzędnych
\(\displaystyle{ P(x,y)}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{x}{y}=-2}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{-2}{1}}\)
lub
\(\displaystyle{ ctg\alpha= \frac{2}{-1}}\)
Zaznacz odpowiednie punkty, poprowadź promień wodzący, i zaznacz kąty (ramię początkowe, to dodatnia półoś OX, ramię końcowe promień wodzący)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zbuduj kąt
\(\displaystyle{ P(x,y)}\)
czyli
\(\displaystyle{ P_{1}=(-2;1)}\)
potam połacz ten punkt z początkiem układu współrzędnych i zaznacz kąt tak jak pisałam wyżej
\(\displaystyle{ P_{2}=(2;-1)}\)
i rób to samo co wyżej
czyli
\(\displaystyle{ P_{1}=(-2;1)}\)
potam połacz ten punkt z początkiem układu współrzędnych i zaznacz kąt tak jak pisałam wyżej
\(\displaystyle{ P_{2}=(2;-1)}\)
i rób to samo co wyżej