\(\displaystyle{ ctg \frac{1}{3}x=tg5x}\)
Proszę o jakąś wskazówkę wiem, że \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha }}\) jeśli to podstawię to chyba nie mogę od razu rozwiązywać tego równania
Równanie trygonometryczne
- High Voltage
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie trygonometryczne
Wskazówka - równoważnie:
\(\displaystyle{ \frac{\cos \frac{x}{3}}{\sin \frac{x}{3}} = \frac{\sin 5x }{\cos 5x} \\ \\
\cos \frac{x}{3} \cdot \cos 5x - \sin \frac{x}{3} \cdot \sin 5x = 0 \\
\cos \left( \frac{x}{3} + 5x \right) = 0}\)
Q.
\(\displaystyle{ \frac{\cos \frac{x}{3}}{\sin \frac{x}{3}} = \frac{\sin 5x }{\cos 5x} \\ \\
\cos \frac{x}{3} \cdot \cos 5x - \sin \frac{x}{3} \cdot \sin 5x = 0 \\
\cos \left( \frac{x}{3} + 5x \right) = 0}\)
Q.