Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x \le 1}\)
Rozwiaż nierówność trygonometryczną
Rozwiaż nierówność trygonometryczną
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2017, o 20:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozwiaż nierówność trygonometryczną
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=2\sin \left( \frac{x+x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac{x-x}{2} \right)}\)
więc
\(\displaystyle{ 2\sin \left( \frac{x+x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac{x-x}{2} \right)\le 1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \left( \frac{2x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac02 \right) \le 1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cdot \cos 0\le 1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cdot 1\le 1}\)
\(\displaystyle{ \sin x\le \frac12}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( -\frac{2\pi}{3}+2k\pi, \frac{\pi}{6}+2k\pi \right) , k \in C}\)
więc
\(\displaystyle{ 2\sin \left( \frac{x+x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac{x-x}{2} \right)\le 1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \left( \frac{2x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac02 \right) \le 1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cdot \cos 0\le 1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x \cdot 1\le 1}\)
\(\displaystyle{ \sin x\le \frac12}\)
\(\displaystyle{ x \in \left( -\frac{2\pi}{3}+2k\pi, \frac{\pi}{6}+2k\pi \right) , k \in C}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2017, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiaż nierówność trygonometryczną
Ja znalazłem, więc ktoś inny też może... A to taki ślicznie nieprawdziwy wzór.Skrzypu pisze:\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=2\sin \left( \frac{x+x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac{x-x}{2} \right)}\)
Powinno być
\(\displaystyle{ \sin x+\red\sin x\black=2\sin \left( \frac{x+x}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac{x-x}{2} \right)}\)
co oczywiście nijak nie pomaga w rozwiązaniu zadania...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiaż nierówność trygonometryczną
Proponuję szkic lewej strony w przedziale od zera do dwa pi.
Prosta \(\displaystyle{ y=1}\) trafia go w ładne miejsca.
Prosta \(\displaystyle{ y=1}\) trafia go w ładne miejsca.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiaż nierówność trygonometryczną
Dla porządku przedstawmy poprawne rozwiązanie zadania:
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=\sin x+\sin\left( \frac \pi 2-x\right)=\\=2\sin\left( \frac{x+\frac \pi 2 -x}{2} \right) \cos\left( \frac{x-\left( \frac \pi 2-x\right) }{2} \right)=\sqrt{2}\cos\left( x-\frac \pi 4\right)}\)
Zatem mamy
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x \le 1 \Leftrightarrow \sqrt{2}\cos\left( x-\frac \pi 4\right) \le 1 \Leftrightarrow \cos\left( x-\frac \pi 4\right) \le \frac{1}{\sqrt{2}} \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow x-\frac \pi 4 \in \left[ \frac \pi 4+2k\pi, \frac 7 4 \pi+2k\pi\right] \Leftrightarrow x \in\left[ \frac \pi 2+2k \pi, 2\pi+2k\pi\right], k \in \ZZ}\)
Zastosowałem wzór na sumę sinusów. Rozwiązanie końcowej nierówności już idzie ze spojrzenia na wykres.
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=\sin x+\sin\left( \frac \pi 2-x\right)=\\=2\sin\left( \frac{x+\frac \pi 2 -x}{2} \right) \cos\left( \frac{x-\left( \frac \pi 2-x\right) }{2} \right)=\sqrt{2}\cos\left( x-\frac \pi 4\right)}\)
Zatem mamy
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x \le 1 \Leftrightarrow \sqrt{2}\cos\left( x-\frac \pi 4\right) \le 1 \Leftrightarrow \cos\left( x-\frac \pi 4\right) \le \frac{1}{\sqrt{2}} \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow x-\frac \pi 4 \in \left[ \frac \pi 4+2k\pi, \frac 7 4 \pi+2k\pi\right] \Leftrightarrow x \in\left[ \frac \pi 2+2k \pi, 2\pi+2k\pi\right], k \in \ZZ}\)
Zastosowałem wzór na sumę sinusów. Rozwiązanie końcowej nierówności już idzie ze spojrzenia na wykres.