witam!
mam wielki problem z pewnymi zadaniami, mianowicie:
1. dziedziną funkcji \(\displaystyle{ \mbox{f}(x) = \sqrt{\cos 18x}}\) jest zbiór postaci \(\displaystyle{ E + \frac{k\pi}{9} , k \epsilon Z}\) gdzie E jest przedziałem?
2.funkcja \(\displaystyle{ \mbox{f}(x) = 5cos(60x+5)}\) jest funkcją okresową o T= ?
jak wiadomo okres cosinusa wynosi \(\displaystyle{ T= 2\pi}\) a wzór na wyznaczenie okresu wygląda następująco \(\displaystyle{ T= \frac{2\pi}{a}}\) lecz niewiem jak ma wyglądać rozwiązanie takiego zadania ...
dziedzina i okres
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
dziedzina i okres
1)
\(\displaystyle{ \mbox{f}(x) = \sqrt{\cos 18x}}\)
\(\displaystyle{ cos 18x>0}\)
\(\displaystyle{ 18x \in (- \frac{\pi}{2}+2k\pi ; \frac{\pi}{2}+2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \frac{\pi}{36}+ \frac{k\pi}{9}; \frac{\pi}{36}+ \frac{k\pi}{9})}\)
\(\displaystyle{ \mbox{f}(x) = \sqrt{\cos 18x}}\)
\(\displaystyle{ cos 18x>0}\)
\(\displaystyle{ 18x \in (- \frac{\pi}{2}+2k\pi ; \frac{\pi}{2}+2k\pi)}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \frac{\pi}{36}+ \frac{k\pi}{9}; \frac{\pi}{36}+ \frac{k\pi}{9})}\)