Trygonometria wykaż że
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 5 razy
Trygonometria wykaż że
Witam mam taki problem nie wiem jak sie do tego zabrać.
Wykaż że:
\(\displaystyle{ \ (cos\alpha -\cos\beta) ^{2} - (sin\alpha -\sin\beta)^{2} = 4\sin^{2} \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
Wykaż że:
\(\displaystyle{ \ (cos\alpha -\cos\beta) ^{2} - (sin\alpha -\sin\beta)^{2} = 4\sin^{2} \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 5 razy
Trygonometria wykaż że
tak wiem ale jak to rozpisuje wszystko to dochodze do momentu gdzie mam 2-2cos(L+B) i nie wiem czy to dobrze albo gdzie robie błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trygonometria wykaż że
Coś chyba jest źle
Sprawdź sobie dla \(\displaystyle{ \alpha=60^o}\)i \(\displaystyle{ \beta=30^o}\)
Czy tam po lewej nie powinien być między nawiasami '+'?
Sprawdź sobie dla \(\displaystyle{ \alpha=60^o}\)i \(\displaystyle{ \beta=30^o}\)
Czy tam po lewej nie powinien być między nawiasami '+'?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trygonometria wykaż że
\(\displaystyle{ \ (cos\alpha -\cos\beta) ^{2} + (sin\alpha -\sin\beta)^{2}=...=2-2(cos\alpha cos\beta+sin\alpha sin\beta)=\\2-2cos(\alpha-\beta)=2(1-cos(\alpha-\beta))=2[1-cos( 2 \cdot \frac{\alpha-\beta}{2} )]=}\)
Wzór
\(\displaystyle{ cos(2\alpha)=1-2sin^2\alpha \Rightarrow 1-cos(2\alpha)=2sin^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ =2 \cdot 2 \cdot sin^2{ \frac{\alpha-\beta}{2} }=4 sin^2{ \frac{\alpha-\beta}{2} }}\)
Wzór
\(\displaystyle{ cos(2\alpha)=1-2sin^2\alpha \Rightarrow 1-cos(2\alpha)=2sin^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ =2 \cdot 2 \cdot sin^2{ \frac{\alpha-\beta}{2} }=4 sin^2{ \frac{\alpha-\beta}{2} }}\)