Narysuj wykres tgx gdy.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Piggy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2007, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl
Podziękował: 13 razy

Narysuj wykres tgx gdy.

Post autor: Piggy »

Witam!
Borykam się z jednym zadaniem. Mam narysować funkcje \(\displaystyle{ \tg x}\) dla \(\displaystyle{ x \in (-\pi, \pi\rangle - \lbrace - \frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\rbrace}\). Nie wiem o co chodzi z tym odejmowaniem a dokładniej z tymi dziwnymi nawiasami klamerkowatymi. Szukałem coś o działaniach na zbiorach i znalazłem odejmowanie lecz może być coś podchwytliwego w tym nawiasie, więc wolę się spytać co mam zrobić w tej sytuacji.

Pozdro,
Piggy
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Narysuj wykres tgx gdy.

Post autor: anna_ »

Masz narysować wykres w przedziale \(\displaystyle{ (-\pi, \pi)}\) z wyłączeniem \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ