prosilbym o wskazowki a nie gotowe rozwiazania wiem jak rozwiazac roznania tego typu gdy przy sin nie ma kwadrotu i wiem o okresowosci etc
\(\displaystyle{ \\ \sin ^ {2}\pi x + \sin ^ {2}\pi y = 0 \\ \sin ^ {2}\pi x + \cos ^ {2}\pi y = 1 \\ \sin ^ {2}\pi(x^{2}y^{2}) = 1}\)
lekkie problemy z texem
proste (?) rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: braku inwencji
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 25 razy
proste (?) rownania trygonometryczne
w pierwszym każda z sinusów jest większa od zera, bo kwadrat dany masz
więc u. równań \(\displaystyle{ \sin \pi x=0}\) i \(\displaystyle{ \sin \pi y = 0}\)
odejmij nierówności i wyjdzie, że \(\displaystyle{ x = 2k\pi}\) i podobie y
w drugim, \(\displaystyle{ x=y + 2k\pi}\) bo jedynka tryg,
więc u. równań \(\displaystyle{ \sin \pi x=0}\) i \(\displaystyle{ \sin \pi y = 0}\)
odejmij nierówności i wyjdzie, że \(\displaystyle{ x = 2k\pi}\) i podobie y
w drugim, \(\displaystyle{ x=y + 2k\pi}\) bo jedynka tryg,
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
proste (?) rownania trygonometryczne
Rozwiązania wyglądają następująco:
- \(\displaystyle{ x,y\in\mathbb{C}}\)
- \(\displaystyle{ \sin ^ {2}(\pi x)= \sin ^ {2}(\pi y)}\)
Czyli są takie możliwości:- \(\displaystyle{ \sin ( \pi x)= \sin ( \pi y)}\)
- \(\displaystyle{ \sin ( \pi x)=- \sin ( \pi y)}\)
- \(\displaystyle{ - \sin ( \pi x)= \sin ( \pi y)}\)
- \(\displaystyle{ \sin ( \pi x^{2}y^{2})=1\,\,\vee\,\, \sin ( \pi x^{2}y^{2})=-1 \\ \pi x^{2}y^{2}=\frac{\pi}{2}+k\pi\,\,\vee\,\,\pi x^{2}y^{2}=\frac{3\pi}{2}+k\pi \\ x^{2}y^{2}=\frac{1}{2}+k\,\,\vee\,\, x^{2}y^{2}=\frac{3}{2}+k\,\,k\in\mathbb{C}}\)
- qsiarz
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
proste (?) rownania trygonometryczne
ten przyklad jest ok bo
\(\displaystyle{ \\ \sin ^ {2}\pi x - \sin ^ {2}\pi y = 0 \\ \left( \sin \pi x - \sin \pi y \right) \cdot \left( \sin \pi x + \sin \pi y \right) =0 \\}\)
\(\displaystyle{ \\ \sin ^ {2}\pi x - \sin ^ {2}\pi y = 0 \\ \left( \sin \pi x - \sin \pi y \right) \cdot \left( \sin \pi x + \sin \pi y \right) =0 \\}\)