związki między funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Maladive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 paź 2009, o 16:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

związki między funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: Maladive »

korzystając ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sin^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha=1\\
\tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \\
\ctg \alpha = \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } \\
\tg \alpha \cdot \ctg \alpha=1}\)


oblicz:
a) \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{5}}\)
b)\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
c)\(\displaystyle{ \tg \alpha =3}\)
d)\(\displaystyle{ \ctg \alpha =4}\)

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc \(\displaystyle{ }\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, o 16:19 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex]. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ