rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{sin ^{2} \frac{x}{2} } = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( sin \frac{x}{2} \right) ^{2} } =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \left|sin \frac{x}{2} \right| =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\) z tego \(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{\pi}{3} +2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{2}{2} \pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\) z tego . . .
mnożymy później przez 2 i . . .
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( sin \frac{x}{2} \right) ^{2} } =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \left|sin \frac{x}{2} \right| =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =\frac{ \sqrt{3} }{2}}\) z tego \(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{\pi}{3} +2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{2}{2} \pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{x}{2} =-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\) z tego . . .
mnożymy później przez 2 i . . .