funkcje trygonometryczne- kąty, trójąty.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
martusiaaa;*
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 1 mar 2008, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy

funkcje trygonometryczne- kąty, trójąty.

Post autor: martusiaaa;* »

Witam!
Mam wielki problem z tymi zadaniami. Prosze o pomoc!

Zadanie 1. Jaką miarę ma kąt ostry wpisany w okrąg o promieniu 10cm oparty na cięciwie długości 6cm?

Zadanie 2. Zapisz wzory pozwalające obliczać pole i obwód n-kąta foremnego wpisanego w okrag o promieniu r (n>4)

Zadanie 3. W trójącie o kątach 60°, 45° i 75° z wierzchołka kąta 75° poprowadzono wysokość. W jakim stosunku wysokość ta podzieliła bok trójkąta?

Zadanie 4. Most zwodzony nad forsą o szerokości 5m ma długość 6m. Oblicz odległość między punktami A i B.

Rysunek:


Zadanie 5. Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) są kątami równoległoboku to \(\displaystyle{ \sin ^{2} \frac{ \alpha }{2}+\sin ^{2} \frac{\beta}{2} =1}\)
ODPOWIEDZ