rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
charlix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 paź 2009, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

rozwiąż równanie

Post autor: charlix »

Rozwiąż równanie
sin3x=sin4x
proszę o pomoc
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

rozwiąż równanie

Post autor: acmilan »

\(\displaystyle{ 3x=4x+2k \pi \vee 3x= \pi -4x+2k \pi, k \in Z}\)
charlix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 paź 2009, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

rozwiąż równanie

Post autor: charlix »

a mógłbyś mi bardziej wytłumaczyć skąd to się wzieło bo tak nie zabardzo wiem
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

rozwiąż równanie

Post autor: acmilan »

Zauważ, że wynika to z okresowości i symetrii funkcji sinus względem każdej prostej pionowej \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k \pi}\).
Ogólnie, jeśli masz równanie sinA=sinB, to albo A,B leżą przesunięte względem siebie o \(\displaystyle{ 2k \pi}\) (1. rozwiązanie) albo po obu (2. rozwiązanie - por. rysunek na stronie w linku). Teraz jasne?
ODPOWIEDZ