Uprościć równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rzulu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 paź 2009, o 14:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Uprościć równanie trygonometryczne

Post autor: rzulu »

Mam kolejny problem z czym takim
\(\displaystyle{ \tg(2\pi-x)+\ctg( \frac{3}{2}\pi-x)+\tg(\pi-x)+\ctg( \frac{\pi}{2}-x)}\)

Muszę to uprościć wiem że wynik jest 0, ale nie wiem jak się za to zabrać. Mógłby mi to ktoś rozpisać chociaż sam początek.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, o 21:50 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Uprościć równanie trygonometryczne

Post autor: florek177 »

2514.htm
ODPOWIEDZ