rownanie tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie tg

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ 2sinx -cosx= \frac{tg \frac{x}{2}+3 }{tg \frac{x}{2}+1 }}\)
wzór:
\(\displaystyle{ tg \frac{x}{2} = \frac{1-cosx}{2sinx}}\)
Wychodzi mi w liczniku: 1-cosx+3sinx
mianownik: 1-cosx+3sinx
I nie wiem co dalej
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

rownanie tg

Post autor: marek12 »

czy w tym wzorze w mianowniku powinno być 2?
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie tg

Post autor: okon »

nie powinno.. mój bład.

wychodzi mi:\(\displaystyle{ sinx(3cos+cos^{2}x)=0}\)
Jeśli ktoś może, to proszę o sprawdzenie ;]
ODPOWIEDZ