Wyznacz zbiór wartości funkcji
a) \(\displaystyle{ f(x) = cos2x - 2sinx}\)
b) \(\displaystyle{ f(x) =sin ^{4}x + cos ^{4}x}\)
Wyznacz zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Wyznacz zbiór wartości
Wskazówki:
a)\(\displaystyle{ cos(2x)=1-2sin^{2}x}\)
b)\(\displaystyle{ (sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}=1}\) i rozpisz lewą stronę sobie i coś zauważ.
a)\(\displaystyle{ cos(2x)=1-2sin^{2}x}\)
b)\(\displaystyle{ (sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}=1}\) i rozpisz lewą stronę sobie i coś zauważ.