Mógłby ktoś rozpisać mi takie równanie.
\(\displaystyle{ 2cos^2x=3cosx+2}\)
Próbowałem z \(\displaystyle{ cosx=t}\), ale doszedłem do \(\displaystyle{ t=4 i t=-1}\) i nie wiem co zrobić??
równanie trygonometryczne
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
równanie trygonometryczne
Jak stosujesz pomocniczą niewiadomą to po rozwiązaniu wracasz z powrotem z podstawieniem.
Gwoli ścisłości:
\(\displaystyle{ 2t^2-3t-2=0 \\
\Delta = 9+16=25 \\
\sqrt{\Delta} = 5 \\
t_1=2 \vee t_2=- \frac{1}{2}}\)
Gwoli ścisłości:
\(\displaystyle{ 2t^2-3t-2=0 \\
\Delta = 9+16=25 \\
\sqrt{\Delta} = 5 \\
t_1=2 \vee t_2=- \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
równanie trygonometryczne
A tak 2 przy współczynniku a, nie zauważyłem.
Mam jeszcze pytanie jak teraz zapisać wszystkie możliwe wynik w postaci \(\displaystyle{ x _{1} =a*pi +bk*pi}\)
\(\displaystyle{ k \in Z}\)
Mam jeszcze pytanie jak teraz zapisać wszystkie możliwe wynik w postaci \(\displaystyle{ x _{1} =a*pi +bk*pi}\)
\(\displaystyle{ k \in Z}\)