Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 2sinxsin3x=cos2x}\)
Prosze o wskazówki . . .
\(\displaystyle{ 2sinxsin3x=cos2x}\)
Prosze o wskazówki . . .
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 08:01 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
Proponuje przyjrzeć się wzorowi na \(\displaystyle{ cos(x)-cos(y)}\)
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
\(\displaystyle{ cos(x)-cos(y)= -2sin (\frac{x+y}{2})sin(\frac{x-y}{2})}\)
na poczatku mnoze przez -1 i co mi to daje? ;
na poczatku mnoze przez -1 i co mi to daje? ;
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 07:57 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
Pozostaje ustalenie czym jest w Twoim przykładzie x a czym y.
Prosiłeś o wskazówki a nie o gotowe rozwiązanie (i chwała Ci) więc podałem Tobie kluczową
Aby się nie myliło zamiast x i y we wzorze podmień na \(\displaystyle{ \alpha \ i \ \beta}\)
Prosiłeś o wskazówki a nie o gotowe rozwiązanie (i chwała Ci) więc podałem Tobie kluczową
Aby się nie myliło zamiast x i y we wzorze podmień na \(\displaystyle{ \alpha \ i \ \beta}\)
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
\(\displaystyle{ cos(4x)=0}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 08:00 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
Baaaaardzo blisko ale zapomniałeś o tym minusie o którym wspomniałeś wcześniej
Zmień znak z prawej i będzie ok. A dalej to już pestka
-- 9 paź 2009, o 23:56 --
\(\displaystyle{ -2sinxsin3x=-cos2x}\)
i teraz dopiero z lewej stosujesz wzór.-- 9 paź 2009, o 23:58 --
Zmień znak z prawej i będzie ok. A dalej to już pestka
-- 9 paź 2009, o 23:56 --
Jest równoważne:okon pisze:\(\displaystyle{ 2sinxsin3x=cos2x}\)
\(\displaystyle{ -2sinxsin3x=-cos2x}\)
i teraz dopiero z lewej stosujesz wzór.-- 9 paź 2009, o 23:58 --
Tak jest. Teraz pozostał juz tylko Pan Pikuśokon pisze:cos(4x)=0
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
wiec bedzie:
\(\displaystyle{ \cos{4x}=0\\
x=(\frac{\pi}{2})k}\)
\(\displaystyle{ \cos{4x}=0\\
x=(\frac{\pi}{2})k}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 08:05 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiązać równanie z sinusem potrójnego kąta.
\(\displaystyle{ 4x = \frac{\pi}{2} +k \pi \\okon pisze:wiec bedzie:
\(\displaystyle{ \cos{4x}=0\\
x=(\frac{\pi}{2})k}\)
x = \frac{\pi}{8} + \frac{k \pi}{4} \\}\)
Diabeł tkwi w szczegółach