Podaj odpowiednie założenia
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Podaj odpowiednie założenia
Podaj odpowiednie założenie i sprawdz, czy tożsamoscią jest równośc
\(\displaystyle{ (1+tg^2\alpha)(1-sin^2\alpha)=1}\)
\(\displaystyle{ (1+tg^2\alpha)cos^2=1}\)
\(\displaystyle{ (sin\alpha+cos\alpha)^2+(sin\alpha-cos\alpha)^2=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin\alpha+sin2\alpha}{1+cos\alpha+cos2\alpha}=tg\alpha}\)
mogłby mi ktos napisac te zzałożenia i wytłumaczyc dlaczego takie są?
\(\displaystyle{ (1+tg^2\alpha)(1-sin^2\alpha)=1}\)
\(\displaystyle{ (1+tg^2\alpha)cos^2=1}\)
\(\displaystyle{ (sin\alpha+cos\alpha)^2+(sin\alpha-cos\alpha)^2=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin\alpha+sin2\alpha}{1+cos\alpha+cos2\alpha}=tg\alpha}\)
mogłby mi ktos napisac te zzałożenia i wytłumaczyc dlaczego takie są?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podaj odpowiednie założenia
Założenia wynikają z dziedziny tych wyrażeń - czyli dla jakich kątów te zapisy mają sens.
Często przy tożsamościach trygonometrycznych dziedzina jest ,,zaniedbywana".
Często przy tożsamościach trygonometrycznych dziedzina jest ,,zaniedbywana".
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 25 sie 2008, o 20:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 17 razy
Podaj odpowiednie założenia
Na pierwszy rzut oka to widzę takie założenia:
1) w czwartym przykładzie mianownik nie może być zerem, czyli
\(\displaystyle{ 1+cos \alpha +cos2 \alpha \neq 0}\)
2) tangens nie istnieje dla \(\displaystyle{ \alpha}\) =90+k*180
1) w czwartym przykładzie mianownik nie może być zerem, czyli
\(\displaystyle{ 1+cos \alpha +cos2 \alpha \neq 0}\)
2) tangens nie istnieje dla \(\displaystyle{ \alpha}\) =90+k*180
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Podaj odpowiednie założenia
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha}{1+cos \alpha}+ \frac{sin \alpha}{1-cos\alpha}= \frac{2}{sin\alpha}}\)
a jesli jest taki przykład to założenia to\(\displaystyle{ 1+cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 1-cos\alpha \neq 0}\) a czy z prawej strony tez trzeba założenie?
mógł by ktos to rozwiązav \(\displaystyle{ \frac{sin\alpha+sin2\alpha}{1+cos\alpha+cos2\alpha}=tg\alpha}\)
a jesli jest taki przykład to założenia to\(\displaystyle{ 1+cos \alpha \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 1-cos\alpha \neq 0}\) a czy z prawej strony tez trzeba założenie?
mógł by ktos to rozwiązav \(\displaystyle{ \frac{sin\alpha+sin2\alpha}{1+cos\alpha+cos2\alpha}=tg\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2009, o 21:42 przez marcin2447, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podaj odpowiednie założenia
Wszędzie (jeśli ktoś tego chciał).
Bo jak się zaczniemy czepiać założeń we wszystkich tożsamościach - może się okazać, że wiele z nich nimi nie jest właśnie ze względu na dziedzinę.
[edit]
Bo jak się zaczniemy czepiać założeń we wszystkich tożsamościach - może się okazać, że wiele z nich nimi nie jest właśnie ze względu na dziedzinę.
[edit]
Rozpisz (na lewej) funkcje podwojonych katów; powyłączaj coś w liczniku i mianowniku; skracanie i wyjdzie prawa.marcin2447 pisze: mógł by ktos to rozwiązav \(\displaystyle{ \frac{sin\alpha+sin2\alpha}{1+cos\alpha+cos2\alpha}=tg\alpha}\)
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Podaj odpowiednie założenia
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+sin\alpha} + \frac{1}{1-sin\alpha} = \frac{2}{cos^2\alpha}}\)
czy wystarcza takie założenia
\(\displaystyle{ sin\alpha \neq 1}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha \neq -1}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha\neq 0}\)
czy wystarcza takie założenia
\(\displaystyle{ sin\alpha \neq 1}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha \neq -1}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha\neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podaj odpowiednie założenia
Każde z nich (raczej) trzeba rozwiązać i podać ,,zabronione" kąty.
Z pierwszego : \(\displaystyle{ \alpha\neq 0,5\pi+2k\pi}\).
Z drugiego : \(\displaystyle{ \alpha\neq1,5\pi + 2k\pi}\).
Z trzeciego : \(\displaystyle{ \alpha\neq0,5\pi+k\pi}\).
Ze wszystkich (ostatecznie) : \(\displaystyle{ \alpha\neq0,5\pi+k\pi}\).
Z pierwszego : \(\displaystyle{ \alpha\neq 0,5\pi+2k\pi}\).
Z drugiego : \(\displaystyle{ \alpha\neq1,5\pi + 2k\pi}\).
Z trzeciego : \(\displaystyle{ \alpha\neq0,5\pi+k\pi}\).
Ze wszystkich (ostatecznie) : \(\displaystyle{ \alpha\neq0,5\pi+k\pi}\).