nierówność z sinusem
- Nex Vaclav Friedrich
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 9 razy
nierówność z sinusem
Wykaż że: \(\displaystyle{ \sin ^{2}x<\sin x ^{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,1)}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2009, o 13:41 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
nierówność z sinusem
Rozpatrzmy funkcję \(\displaystyle{ f(x)= \sin x ^{2} - \sin ^{2}x}\), \(\displaystyle{ x in [0,1)}\). Pokażę, że jest ona nieujemna, a wartość \(\displaystyle{ 0}\) otrzymuje jedynie dla \(\displaystyle{ x=0}\). Oczywiście \(\displaystyle{ f(0)=0}\). Policzmy teraz pochodną tej funkcji:
\(\displaystyle{ f'(x)= \cos x^{2} \cdot 2x - 2 \sin x \cdot \cos x}\)
Będę chciał pokazać, że pochodna jest w całej dziedzinie dodatnia. Wówczas otrzymalibyśmy, że fukncja \(\displaystyle{ f}\) jest silnie rosnąca, co dawałoby nam tezę zadania. Skorzystajmy z następujących 2 nierówności:
\(\displaystyle{ x> \sin x}\)
\(\displaystyle{ cos\x^{2}> \cos x}\)
Druga nierówność wynika z faktu, że \(\displaystyle{ x>x^{2}}\) oraz, że cosinus jest w tym przedziale funkcją silnie malejącą. Ponieważ w powyższych nierównościach występują same dodatnie liczby, tak więc możemy pomnożyć je stronami:
\(\displaystyle{ x \cdot \cos x^{2}>\sin x \cdot \cos x}\)
Po przemnożeniu przez 2 otrzymamy, iż pochodna jest rzeczywiście dodatnia, co kończy dowód.
\(\displaystyle{ f'(x)= \cos x^{2} \cdot 2x - 2 \sin x \cdot \cos x}\)
Będę chciał pokazać, że pochodna jest w całej dziedzinie dodatnia. Wówczas otrzymalibyśmy, że fukncja \(\displaystyle{ f}\) jest silnie rosnąca, co dawałoby nam tezę zadania. Skorzystajmy z następujących 2 nierówności:
\(\displaystyle{ x> \sin x}\)
\(\displaystyle{ cos\x^{2}> \cos x}\)
Druga nierówność wynika z faktu, że \(\displaystyle{ x>x^{2}}\) oraz, że cosinus jest w tym przedziale funkcją silnie malejącą. Ponieważ w powyższych nierównościach występują same dodatnie liczby, tak więc możemy pomnożyć je stronami:
\(\displaystyle{ x \cdot \cos x^{2}>\sin x \cdot \cos x}\)
Po przemnożeniu przez 2 otrzymamy, iż pochodna jest rzeczywiście dodatnia, co kończy dowód.