Tożsamośc trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kolotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia City :)
Podziękował: 3 razy

Tożsamośc trygonometryczna

Post autor: kolotek »

Jak w temacie.
Proszę o pomoc, nie wiem jak dokończyć następujące przykłady

a) \(\displaystyle{ \frac{2\cos^2\alpha-1}{\ctg\alpha-\ctg2\alpha}= \frac{1}{2} \sin4\alpha}\)

Wiem tyle ze w liczniku wychodzi z lewej strony wychodzi \(\displaystyle{ \cos2\alpha}\) co z tym dalej


Proszę o pomoc i z góry dziękuje
Point
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 paź 2009, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokołów Podlaski
Podziękował: 4 razy

Tożsamośc trygonometryczna

Post autor: Point »

Chyba źle to napisałeś, bo jak może być ctg2a, albo sin4a, albo to potęga albo cyfra przed funkcją, czyli 2*ctga i 2*sina
kolotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia City :)
Podziękował: 3 razy

Tożsamośc trygonometryczna

Post autor: kolotek »

Dobrze zapisałem. Jest coś takiego jak \(\displaystyle{ \ctg2\alpha}\) ze wzorów się rozpisuje.
A tak w ogóle to już sobie poradziłem z tym zadaniem. Temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ