Witam,
rozwiązałam poniższe przykłady, jednak nie jest pewna co do ich wyników - czy ktoś mógłby je sprawdzić i w razie ewentualnych błędów podać poprawny sposób rozwiązania? Z góry dziękuję ; )
1) \(\displaystyle{ \frac{4*sin(-420 ^{o})*cos690 ^{o}*ctg315 ^{o} }{cos480 ^{o} *sin540 ^{o}+cos(-1080 ^{o} } = -3}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}37 ^{o} +cos ^{2}127 ^{o} +2*sin37 ^{o} *cos487 ^{} o }{tg405 ^{o} +ctg225 ^{o} } = 0,36}\)
3) \(\displaystyle{ \frac{2*cos120 ^{o}+4*tg390 ^{o} *sin120 ^{o} }{-3*tg(-45 ^{o} *cos(-300 ^{o} +sin150 ^{o} } =- \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{6} }{6}}\)
4) \(\displaystyle{ \frac{cos210 ^{o}*ctg390 ^{o} -sin405 ^{o} *cos675 ^{o} }{sin30 ^{o}*tg225 ^{o} +(sin300 ^{o} ) ^{2} } = 7}\)
5) \(\displaystyle{ \frac{(sin315 ^{o}*ctg330 ^{o} ) ^{2} +cos ^{2}135 ^{o} }{sin150 ^{o}*cos210 ^{o} +ctg150 ^{o} } = \frac{6 \sqrt{18-6 \sqrt{3} } }{21}}\)
Dziękuję : )
Obliczanie wartości wyrażeń
- High Voltage
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 16 razy
Obliczanie wartości wyrażeń
W zadaniu 1 ma być \(\displaystyle{ 3}\)
W zadaniu 3 ma być \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
W zadaniu 4 ma być \(\displaystyle{ -\frac{8}{5}}\)
W zadaniu 2 ma być \(\displaystyle{ 0}\) jeśli je dobrze rozszyfrowałam
W zadaniu 3 ma być \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
W zadaniu 4 ma być \(\displaystyle{ -\frac{8}{5}}\)
W zadaniu 2 ma być \(\displaystyle{ 0}\) jeśli je dobrze rozszyfrowałam