Narysować wykres funkcji y=x*sinx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

Narysować wykres funkcji y=x*sinx

Post autor: gendion »

Witam, jak narysować (oczywiście bez pomocy programów komputerowych) wykres funkcji y=x*sin(x)??

z góry dziękuję.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Narysować wykres funkcji y=x*sinx

Post autor: Andreas »

Zbadać przebieg funkcji. Obliczyć pochodną, miejsca zerowe, monotoniczność itd.
A najlepiej to będzie chyba zrobić tabelkę z charakterystycznymi punktami dla sinusa, tj miejsca zerowe i maksima, a potem wyliczyć wartości w tych punktach.
ODPOWIEDZ