\(\displaystyle{ cos \frac{2}{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{5}{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ tg \frac{4}{3} \pi}\)
mógłby ktos to rozwiązac krok po kroku nie zamieniając na stopnie
Oblicz bez zamiany na stopnie
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Oblicz bez zamiany na stopnie
Wg mnie to sie tego nie da zrobić zeby na stopnie nie zamieniać, po prostu zamieniasz to na stopnie potem ze wzorów redukcyjnych ( ... redukcyjne)
I np \(\displaystyle{ cos \frac{2}{3} \pi=\cos120 ^{o}}\)
Dalej ze wzoru redukcyjnego: \(\displaystyle{ \cos \left(\frac{\pi}{2}+\alpha\right)=-\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos120 ^{o}=( \frac{\pi}{2}+30 ^{o})= -\sin30 ^{o} =- \frac{1}{2}}\)
I np \(\displaystyle{ cos \frac{2}{3} \pi=\cos120 ^{o}}\)
Dalej ze wzoru redukcyjnego: \(\displaystyle{ \cos \left(\frac{\pi}{2}+\alpha\right)=-\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos120 ^{o}=( \frac{\pi}{2}+30 ^{o})= -\sin30 ^{o} =- \frac{1}{2}}\)