Oblicz wartość pozostałych funkcji tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
HunterPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 4 cze 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Oblicz wartość pozostałych funkcji tryg.

Post autor: HunterPL »

Oblicz wartość pozostałych funkcji tryg. wiedząc, że:
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{40}{9} i sin\alpha<0}\)
\(\displaystyle{ c^2=40^2+9^2}\)
\(\displaystyle{ c=41}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{40}{9}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{9}{40}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=-\frac{40}{41}}\), czy: \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{40}{41}}\)? - Skoro sinus w III ćwiartce jest ujemny, to chyba \(\displaystyle{ sin\alpha=-\frac{40}{41}}\), prawda?
\(\displaystyle{ cos\alpha=-\frac{9}{41}}\), czy: \(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{9}{41}}\)? - Chyba też \(\displaystyle{ cos\alpha=-\frac{9}{41}}\)?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz wartość pozostałych funkcji tryg.

Post autor: anna_ »

skoro kąt jest z III ćwiartki to cos<0, a sin miał być z założenia <0
ODPOWIEDZ