Mozecie mi pomóc w rozwiązaniu tych dwóch równan:
\(\displaystyle{ tan b = 4-3 cot b}\)
\(\displaystyle{ 2cos^{2}x = sin^{2}x - \frac {1} {4}}\)
No i czy zapis:
sin a = b
a = arc sin b
jest poprawny ? niektorzy mówią , że poprawniej jest \(\displaystyle{ sin^{-1}a}\).
Dwa równania
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Dwa równania
w pierwszym podstawienie \(\displaystyle{ tg(x) = k}\) -- i masz równanie kwadratowe
w drugim - jedynka trygonometryczna.
\(\displaystyle{ sin^{-1} (a) = \frac{1}{sin(a)}}\)
w drugim - jedynka trygonometryczna.
\(\displaystyle{ sin^{-1} (a) = \frac{1}{sin(a)}}\)