nierówność z funkcjami trygonomtetrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Efendi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-k
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 13 razy

nierówność z funkcjami trygonomtetrycznymi

Post autor: Efendi »

Wykazać, że jeśli kąt alfa jest z przedziału \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2},0)u(0,\frac{\pi}{2})}\), to \(\displaystyle{ cos\alpha<\frac{sin\alpha}{\alpha}<1}\).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

nierówność z funkcjami trygonomtetrycznymi

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ sin<x<tgx}\)
ODPOWIEDZ