Układ współrzednych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Układ współrzednych

Post autor: marcin2447 »

Punkt P=(x,y) leży na końcowym ramieniu kąta skierowanego \(\displaystyle{ \alpha}\) zaznaczonego na płaszczyznie kartezjanskiej. Oblicz rzedną y punktu P gdy:
\(\displaystyle{ \alpha =-120^0}\) i x=-1

Bblicz wartosci liczbowe funkcji \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ cos \alpha}\) wiedząc że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem, jaki tworzy z osią x prosta o równaniu
a)y=2x-3
b)-3x+2
odnosnie tego zadania to mam wybrac kąt ten mniejszy który tworzy oś z prostą?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2009, o 14:39 przez marcin2447, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Układ współrzednych

Post autor: Dasio11 »

??

1. \(\displaystyle{ y=x \tg \alpha}\)

2. Musisz wziąć kąt między osią X a prostą.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Układ współrzednych

Post autor: marcin2447 »

ale są dwa takie kąty
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Układ współrzednych

Post autor: Dasio11 »

Prawdopodobnie chodzi o kąt ostry między osią a prostą.
ODPOWIEDZ