Wskaż wszystkie x, będące rozwiązaniem równania:
\(\displaystyle{ tg x=sin x}\)
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
No i jaki masz problem w tym zadaniu? Znasz wzór na tangens?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
\(\displaystyle{ D: x \neq \frac{\pi}{2} +k\pi \wedge k \in C\\
\frac{sinx}{cosx} =sinx}\)
\frac{sinx}{cosx} =sinx}\)
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
Ktoś zmienił temat. Mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego tak jest?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
Ja zmienił temat, bo był nieregulaminowy. Zapomniałem napisać powodu moderacji, za co z góry przepraszam.collyris pisze:Ktoś zmienił temat. Mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego tak jest?
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
Jak wyjaśnić to, że pi jest jednym z rozwiązań podanego zadania?
Ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=sinx}\)
to jakoś nie wychodzi.
Ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=sinx}\)
to jakoś nie wychodzi.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie trygonometryczne-wszystkie x są rozwiązaniem.
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=sinx \Leftrightarrow sinx=sinxcosx \Leftrightarrow sinx-sinxcosx=0 \Leftrightarrow sinx(1-cosx)=0 \Leftrightarrow sinx=0 \vee cosx=1 \Leftrightarrow x=k\pi \vee x=2k\pi \Leftrightarrow x=k\pi \wedge x \in D \Leftrightarrow \wedge k \in C}\)