Równanie trygonometryczne z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
freezer7337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 paź 2009, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: freezer7337 »

Mógłby ktoś to rozwiązać i wytłumaczyć? Byłbym wdzięczny

Dla jakich wartości parametru m równanie
\(\displaystyle{ 3\cos(x+ \frac{\pi}{4} ) =|m-1|-5}\) ma rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: Dasio11 »

Jaka jest dziedzina funkcji po lewej stronie? Dla jakich \(\displaystyle{ m}\) prawa strona należy do tej dziedziny?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj z ograniczoności funkcji kosinus.

@Dasio11:Chyba chodziło Ci o zbiór wartości, a nie dziedzinę
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: Dasio11 »

Ups!
freezer7337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 paź 2009, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne z parametrem

Post autor: freezer7337 »

Dalej nic nie rozumiem. Proszę o rozwiązanie, potem już jakoś to sobie przetłumacze na mój mały rozumek...

\(\displaystyle{ ZW=<-3,3>}\)
No ale co dalej...?
ODPOWIEDZ