mam nadzieje ze ktos jest w stanie mi pomoc,
się nauczyłem tych wszystkich wzorow na sumy sinusow kosinusow itp itd ale mam klopot z ich "żąglowaniem" w praktyce : (
1.\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{\cos 2x}{1 - \sin 2x}}\)
2.\(\displaystyle{ \tg x \cdot \tg 3x = 1}\)
3.\(\displaystyle{ 3 \sin^{2} x + 2\sin x = 1}\),
tu dochodze do tego że \(\displaystyle{ \sin x = -1 \vee sin x = \frac{1}{3}}\) nie wiem co zrobic z tym \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{3}}\)
i ostatnie chyba najtrudniejsze , tożsamość trygonomentryczna:
4.\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin^{2} \alpha} + \frac{1}{\sin^{2} \beta} - \frac{2\cos (\alpha - \beta)}{\sin \alpha \cdot \sin \beta} = \frac{\sin^2 (\alpha - \beta)}{\sin^{2} \cdot \sin^{2} \beta}}\)
kłopotliwe rówania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 25 lip 2009, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
kłopotliwe rówania trygonometryczne
piootrekk pisze:3.\(\displaystyle{ 3 \sin^{2} x + 2\sin x = 1}\),
tu dochodze do tego że \(\displaystyle{ \sin x = -1 \vee sin x = \frac{1}{3}}\) nie wiem co zrobic z tym \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{3}}\)
albo z tablic i bedzie to przyblizone rozwiazanie, lub skorzystac z funkcji odwrotnej i blyskawicznie dostajemy: \(\displaystyle{ x=arcsin \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
kłopotliwe rówania trygonometryczne
to wezme z tablic wynik bo bo o takich funkcjach odwrotnych jeszcze nie slyszalem...
moze ktos rozwiaze z tych trudniejszych ?
moze ktos rozwiaze z tych trudniejszych ?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
kłopotliwe rówania trygonometryczne
1. \(\displaystyle{ 1-\sin 2x=\sin^2 x + \cos^2 x -2 \sin x \cos x}\) - wzór skróconego mnożenia, obustronnie pomnóż, znowu wzór (inny), porównaj z:
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2 x -\sin^2 x}\)
2. \(\displaystyle{ \tg 3x= \frac{1}{\ctg 3x}=\frac{1}{\tg(90-3x)}}\) - i na drugą stronę.
3. Oczywiście równanie kwadratowe, wynik jest dobry.
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2 x -\sin^2 x}\)
2. \(\displaystyle{ \tg 3x= \frac{1}{\ctg 3x}=\frac{1}{\tg(90-3x)}}\) - i na drugą stronę.
3. Oczywiście równanie kwadratowe, wynik jest dobry.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
kłopotliwe rówania trygonometryczne
Dasio11 pisze:1.Ukryta treść:
ahh, dziękuje za wyjasnienie : D
tylko nie wiem czy te 2. dobrze licze bo wychodzi :
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{8}}\)