parametr
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
parametr
Dla jakich wartosci parametru m rownanie \(\displaystyle{ m^{2} \left( 1- \sin x \right) -4m+ \sin x +1=0}\) ma rozwiazanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice/Gliwice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 16 razy
parametr
sprawdzamy czy dla \(\displaystyle{ m=0}\) ma rownanie ma rozwiazanie:
\(\displaystyle{ m=0}\) to \(\displaystyle{ \sin x +1=0}\) czyli \(\displaystyle{ \sin x =-1}\) rozwiazanie istnieje
no i dalej sie zaciolem, czekam razem z toba na odpowiedz !
[ Dodano: Sro Kwi 19, 2006 5:25 pm ]
no chyba na cos wpadlem \(\displaystyle{ -1 \leq \sin x \leq 1}\), tak wiec
\(\displaystyle{ m^2-m^2 \sin x -4m+ \sin x +1 \Rightarrow \sin x (1-m^2)=-m^2+4m-1}\)
i z tego mamy, ze \(\displaystyle{ \frac{-m^2+4m-1}{1-m^2}\leq1}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{-m^2+4m-1}{1-m^2}\geq-1}\)
czy jednak dobrze mysle ? pozdrawiam.
\(\displaystyle{ m=0}\) to \(\displaystyle{ \sin x +1=0}\) czyli \(\displaystyle{ \sin x =-1}\) rozwiazanie istnieje
no i dalej sie zaciolem, czekam razem z toba na odpowiedz !
[ Dodano: Sro Kwi 19, 2006 5:25 pm ]
no chyba na cos wpadlem \(\displaystyle{ -1 \leq \sin x \leq 1}\), tak wiec
\(\displaystyle{ m^2-m^2 \sin x -4m+ \sin x +1 \Rightarrow \sin x (1-m^2)=-m^2+4m-1}\)
i z tego mamy, ze \(\displaystyle{ \frac{-m^2+4m-1}{1-m^2}\leq1}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{-m^2+4m-1}{1-m^2}\geq-1}\)
czy jednak dobrze mysle ? pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2006, o 21:49 przez siNister, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 22:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydzia
- Pomógł: 2 razy
parametr
siN i ster pisze:sprawdzamy czy dla \(\displaystyle{ m=0}\) ma rownanie ma rozwiazanie:
\(\displaystyle{ m=0}\) to \(\displaystyle{ \sin x +1=0}\), czyli \(\displaystyle{ \sin x =-1}\) rozwiazanie istnieje
no i dalej sie zaciolem, czekam razem z toba na odpowiedz !
[ Dodano: Sro Kwi 19, 2006 5:25 pm ]
no chyba na cos wpadlem \(\displaystyle{ -1 \leq \sin x \leq 1}\), tak wiec
\(\displaystyle{ m^2-m^2 \sin x -4m+ \sin x +1 \Rightarrow \sin x (1-m^2)=-m^2+4m-1}\)
i z tego mamy, ze \(\displaystyle{ \frac{m^2+4m-1}{1-m^2}\leq1}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{m^2+4m-1}{1-m^2}\geq-1}\)
czy jednak dobrze mysle ? pozdrawiam.
zgubiles minus... przejrzyj jeszcze raz wynik od \(\displaystyle{ \left<2,+\infty\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
parametr
dlaczego taki przedział ??
w odpowiedziach jest?? \(\displaystyle{ \left<0,\frac{1}{2} \right> \wedge \left<2,+\infty \right)}\)
i dlaczego m nie moze byc mniejsze od zera??
w odpowiedziach jest?? \(\displaystyle{ \left<0,\frac{1}{2} \right> \wedge \left<2,+\infty \right)}\)
i dlaczego m nie moze byc mniejsze od zera??
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
parametr
\(\displaystyle{ x\in \left( \frac{\pi}{2}+2k{\pi};{\pi}+2k{\pi}\right>\\ \left( {\pi}+2k{\pi};\frac{3{\pi}}{2}+2k{\pi}\right>\\ \left( \frac{3{\pi}}{2}+2k{\pi};2{\pi}+2k{\pi} \right)}\)