Sinusy miar kątów wewnętrznych w trójkącie prostokątnym
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Sinusy miar kątów wewnętrznych w trójkącie prostokątnym
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym o kątach ostrych \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) prawdą jest, że suma kwadratów sinusów miar wszystkich kątów wewnętrznych jest równa 2.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 12:54 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sinusy miar kątów wewnętrznych w trójkącie prostokątnym
1. Spróbuj opisać kąty w trójkącie prostokątnym za pomocą jednej niewiadomej.
2. Masz udowodnic \(\displaystyle{ (sin \alpha)^2 + (sin \beta)^2 + (sin \gamma)^2 =2}\)
3. Jeżeli podstawisz do pkt. 2 ustalenia z pkt.1 oraz zastosujesz pewien oczywisty wzór redukcyjny to wszystko stanie sie jasne
2. Masz udowodnic \(\displaystyle{ (sin \alpha)^2 + (sin \beta)^2 + (sin \gamma)^2 =2}\)
3. Jeżeli podstawisz do pkt. 2 ustalenia z pkt.1 oraz zastosujesz pewien oczywisty wzór redukcyjny to wszystko stanie sie jasne
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Sinusy miar kątów wewnętrznych w trójkącie prostokątnym
już to zrobilem a czy mugłbys to rozwiązanie napisac które mi zaproponowałes
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sinusy miar kątów wewnętrznych w trójkącie prostokątnym
To najpierw pokaż co Ci wyszło, to ocenię. Zresztą jeśli wyszło to nie ma co oceniać, bo albo wyszło Ci 2 albo nie.