Proszę o wytłumaczenie bo nie mogę dojść do końca tego zadania, bo gdzieś popełniam błąd:
\(\displaystyle{ \frac{2}{cos ^{2} \alpha } - (tg \alpha +ctg)\alpha ^{2}= tg ^{2} - ctg ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } - \frac{cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin ^{4} \alpha cos ^{2} \alpha -sin ^{2} \alpha cos ^{4} \alpha }{cos ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{2}{cos ^{2} \alpha }- \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } -2 - \frac{cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{2sin ^{2} \alpha -sin ^{4} \alpha -2cos ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha - cos ^{4} \alpha }{ cos ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha }}\)
Czy da się dalej coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Uzasadnij tożsamość
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Uzasadnij tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{2}{cos ^{2} \alpha } - (tg \alpha +ctg \alpha )^{2}= tg ^{2} - ctg ^{2} \alpha}\)
Prawej strony nie rozpisuj. Nie ma po co.
Napisałeś:
\(\displaystyle{ L= \frac{2}{cos ^{2} \alpha }- \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } -2 - \frac{cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
więc zgrupujmy to tak:
\(\displaystyle{ L= \frac{2-sin ^{2} \alpha}{cos ^{2} \alpha } - \frac{2sin^2 \alpha +cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
Pamiętaj że \(\displaystyle{ 2=1+1}\) a
\(\displaystyle{ 2sin^2 \alpha = sin^2 \alpha + sin^2 \alpha}\)
Prawej strony nie rozpisuj. Nie ma po co.
Napisałeś:
\(\displaystyle{ L= \frac{2}{cos ^{2} \alpha }- \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } -2 - \frac{cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
więc zgrupujmy to tak:
\(\displaystyle{ L= \frac{2-sin ^{2} \alpha}{cos ^{2} \alpha } - \frac{2sin^2 \alpha +cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
Pamiętaj że \(\displaystyle{ 2=1+1}\) a
\(\displaystyle{ 2sin^2 \alpha = sin^2 \alpha + sin^2 \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Uzasadnij tożsamość
Prawa strona jest z błędem
\(\displaystyle{ P= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } - \frac{cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin ^{4} \alpha -cos ^{4} \alpha }{sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha }}\)
wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ P= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos ^{2} \alpha } - \frac{cos ^{2} \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin ^{4} \alpha -cos ^{4} \alpha }{sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha }}\)
wzór skróconego mnożenia