Obserwator widzi czubek drzewa odległego o (d) pod kątem alfa. Oczy ma na wysokości 1.5m nad ziemią. Jak wysoko jest drzewo?
Z góry dziękuję i pozdrawiam !!
Wysokość drzewa
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
Wysokość drzewa
narysuj sytuacje
korzystasz z np tg:\(\displaystyle{ \frac{h}{d}=tg\alpha}\) z tego wyznaczasz h.
wysokość drzewa to jeszcze 1,5 m
korzystasz z np tg:\(\displaystyle{ \frac{h}{d}=tg\alpha}\) z tego wyznaczasz h.
wysokość drzewa to jeszcze 1,5 m