Prosiłbym o pomoc w udowodnieniu tej tożsamości. W miare możliwości i chęci prosiłbym o to aby było rozpisane.
\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha (1+tg ^{2} \alpha )}{1+ctg ^{2} \alpha } = tg \alpha}\)
Z góry dziękuje
Dyziek
Wykaż że tożsamość jest prawdziwa
- sesese
- Użytkownik
- Posty: 373
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż że tożsamość jest prawdziwa
tak ale wiesz napisz swoja droge rozumowania nie rozwiaze tego nikt za ciebie
rada to podstawowe wzory i kombinowanie jak gdzies utkniesz to ci pomozemy
rada to podstawowe wzory i kombinowanie jak gdzies utkniesz to ci pomozemy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Wykaż że tożsamość jest prawdziwa
po lewej zastosuj podstawienia
\(\displaystyle{ tg^2\alpha = \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg^2\alpha = \frac{cos^2\alpha}{sin^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ tg^2\alpha = \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha = \frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg^2\alpha = \frac{cos^2\alpha}{sin^2\alpha}}\)
Wykaż że tożsamość jest prawdziwa
L=\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha (1+tg ^{2} \alpha )}{1+ctg ^{2} \alpha } = \frac{ctg \alpha (1+tg ^{2} \alpha )}{ctg \alpha (tg \alpha +ctg \alpha) } = \frac{1+ tg ^{2} \alpha }{tg \alpha +ctg \alpha } = \frac{tg \alpha (ctg \alpha +tg \alpha )}{tg \alpha +ctg \alpha } = tg \alpha}\)
Jak przepisywałem z kartki rozwiązanie do sie zorientowałem bo wcześniej nie wpadłem żeby skrócić górny nawias z całym dołem. Przepraszam za kłopot.
-- 1 paź 2009, o 21:20 --
Mam jeszcze jedno do którego nie wiem nawet jak się zabrać.
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+sin \alpha } + \frac{1}{1-sin \alpha } = tg ^{2} \alpha +cos \alpha}\)
Jak przepisywałem z kartki rozwiązanie do sie zorientowałem bo wcześniej nie wpadłem żeby skrócić górny nawias z całym dołem. Przepraszam za kłopot.
-- 1 paź 2009, o 21:20 --
Mam jeszcze jedno do którego nie wiem nawet jak się zabrać.
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+sin \alpha } + \frac{1}{1-sin \alpha } = tg ^{2} \alpha +cos \alpha}\)