rownania z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cz91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

rownania z parametrem

Post autor: cz91 »

Zad1.
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych istnieje kat ostry x taki ze:
\(\displaystyle{ ctgx=-m ^{2}-5m +6}\)


Zad2.
Wyznacz wszystkie wartosci parametr m, dla których rownanie
\(\displaystyle{ cosx=m ^{2}-4m +4}\)


Ma ktoś jakies pomysły?
Zad1. troche zaczełam. Napisałam ze \(\displaystyle{ -1 \le m ^{2} -4m+4 \le 1}\). Tylko nie wiem co dalej?? Mam obliczyć delte? Jesli tak to wtedy wychodzi \(\displaystyle{ x _{0} =2}\) i co teraz? mam to nanieść na funkcje cosinus?-- 28 wrz 2009, o 21:07 --Bardzo prosze o pomoc!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rownania z parametrem

Post autor: anna_ »

1.
Delta, pierwiastki i z wykresu odczytujesz przedział, w którym funkcja kwadratowa przyjmuje wartości dodatnie.

2. Jeżeli tu też masz znaleźć kąt ostry to:
\(\displaystyle{ cosx=m ^{2}-4m +4}\)
\(\displaystyle{ cosx \in (0;1)}\)
musisz rozwiązać układ nierówności
\(\displaystyle{ \begin{cases} m ^{2}-4m +4>0 \\ m ^{2}-4m +4 <1\end{cases}}\)

(i nie będzie tam 'x' tylko 'm')
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, o 21:53 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rownania z parametrem

Post autor: piasek101 »

nmn pisze:2. Jeżeli tu też masz znaleźć kąt osrty ...
Raczej chodzi o to aby były rozwiązania.
Unikam robienia zadań zanim autor nie poprawi.

1. Prawa strona > 0.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rownania z parametrem

Post autor: anna_ »

No to wtedy musi rozwiązać układ nierówności
\(\displaystyle{ \begin{cases} m ^{2}-4m +4 \ge -1 \\ m ^{2}-4m +4 \le 1\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ