Mógłby ktoś mi jeszcze wytłumaczyć jak zrobić:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+sin \alpha)(1-sin \alpha)} = tg^2 \alpha + 1}\)
Proszę o wytłumaczenie, nie rozwiązanie (tylko w ostateczności)
tożsamość wytłumaczenie
tożsamość wytłumaczenie
Mianownik to wzor skroconeo mnozenia. Prawą stronę natomiast zapisz jako:
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2}x }+1}\)
i do wspolnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2}x }+1}\)
i do wspolnego mianownika
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
tożsamość wytłumaczenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-sin^2\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha} + 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha}{cos^2\alpha} +1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha + cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha}{cos^2\alpha} +1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha + cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1}{cos^2\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
tożsamość wytłumaczenie
Dobra Agulko ale wes mi to wytłumacz bo jutro mam pr kl i nie kumam ;/:
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha + cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
czemu tu jest \(\displaystyle{ 1-cos^2 + cos^2}\) a nie \(\displaystyle{ 1-cos^2 + sin^2 + cos ^ 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha + cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
czemu tu jest \(\displaystyle{ 1-cos^2 + cos^2}\) a nie \(\displaystyle{ 1-cos^2 + sin^2 + cos ^ 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
tożsamość wytłumaczenie
dodawanie ułamków - 1 zamieniam na ułamek \(\displaystyle{ \frac{cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-cos^2\alpha }{cos^2\alpha} + 1 = \frac{1-cos^2\alpha }{cos^2\alpha}+\frac{cos^2\alpha}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha + cos^2\alpha }{cos^2\alpha}= \frac{1}{cos^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-cos^2\alpha }{cos^2\alpha} + 1 = \frac{1-cos^2\alpha }{cos^2\alpha}+\frac{cos^2\alpha}{cos^2\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha + cos^2\alpha }{cos^2\alpha}= \frac{1}{cos^2\alpha}}\)