Witam.
Mam pewien problem z zadaniem ;/
umiem mniej więcej to zrobić lecz nie wiem co mam zrobić z "-cos"
\(\displaystyle{ \frac {1}{cos \alpha} - cos \ alpha = sin \alpha \cdot tg \alpha}\)
Proszę o prędką odpowiedź
Sprawdź tożsamość
Sprawdź tożsamość
Nie umiesz sprowadzac do wspolnego mianownika? To nie ma co się brac za takie zadania. Naucz się najpierw podstaw
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 26 razy
Sprawdź tożsamość
wydaje mi się że to bedzie tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos\alpha }-\frac{cos^{2}\alpha }{cos\alpha}=sin \alpha \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-cos^{2}\alpha}{cos \alpha }= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2} \alpha }{cos \alpha }= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos\alpha }-\frac{cos^{2}\alpha }{cos\alpha}=sin \alpha \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-cos^{2}\alpha}{cos \alpha }= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2} \alpha }{cos \alpha }= \frac{sin ^{2} \alpha }{cos \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Sprawdź tożsamość
Wielkie Dzięki tez mi tak wyszło DZIĘKI-- 28 września 2009, 18:15 --Kurczę Mógłby ktoś mi jeszcze wytłumaczyć jak zrobić:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+sin \alpha)(1-sin \alpha)} = tg^2 \alpha + 1}\)
Proszę o wytłumaczenie, nie rozwiązanie (tylko w ostateczności)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+sin \alpha)(1-sin \alpha)} = tg^2 \alpha + 1}\)
Proszę o wytłumaczenie, nie rozwiązanie (tylko w ostateczności)