Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Witam
Bym potrzebował pomocy z tym zadankiem . Próbowałem zrobić pierwsze i nawet nawet coś tam mi wyszło ale jak zabrałem się za b) to masakra :/. Bardzo bym prosił o pomoc.
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, wiedząc,że:
a) \(\displaystyle{ tg x=2}\) i \(\displaystyle{ sinx<0}\)
b) \(\displaystyle{ ctg x= -3}\) i \(\displaystyle{ cos x>0}\),
c) \(\displaystyle{ sin x= - \frac{2}{5}}\) i \(\displaystyle{ tg x>0}\),
d) \(\displaystyle{ cos x= - \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ ctg x<0}\).
a)\(\displaystyle{ tgx=2 i sinx<0}\)
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} + cosx ^{2} =1
\frac{sinx}{cosx}
sin ^{2} x + cos ^{2}=1
sinx=2 \cdot cos
(2cosx) ^{2} +cos ^{2} x=1
sinx=2 \cdot cosx
(2cosx) ^{2} + cos ^{2} x=1
5 cos ^{2} x=1/:5
cos ^{2} x= \frac{1}{5}
cos x= \sqrt{} \frac{1}{5}
cos x= \sqrt{} \frac{ -\sqrt{5} }{5}}\)
Bym potrzebował pomocy z tym zadankiem . Próbowałem zrobić pierwsze i nawet nawet coś tam mi wyszło ale jak zabrałem się za b) to masakra :/. Bardzo bym prosił o pomoc.
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych, wiedząc,że:
a) \(\displaystyle{ tg x=2}\) i \(\displaystyle{ sinx<0}\)
b) \(\displaystyle{ ctg x= -3}\) i \(\displaystyle{ cos x>0}\),
c) \(\displaystyle{ sin x= - \frac{2}{5}}\) i \(\displaystyle{ tg x>0}\),
d) \(\displaystyle{ cos x= - \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ ctg x<0}\).
a)\(\displaystyle{ tgx=2 i sinx<0}\)
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} + cosx ^{2} =1
\frac{sinx}{cosx}
sin ^{2} x + cos ^{2}=1
sinx=2 \cdot cos
(2cosx) ^{2} +cos ^{2} x=1
sinx=2 \cdot cosx
(2cosx) ^{2} + cos ^{2} x=1
5 cos ^{2} x=1/:5
cos ^{2} x= \frac{1}{5}
cos x= \sqrt{} \frac{1}{5}
cos x= \sqrt{} \frac{ -\sqrt{5} }{5}}\)
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ tgx \cdot ctgx=1}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
"W pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus."
Wszystko, co Ci jest potrzebne do rozwiązania tego zadania. Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ tgx \cdot ctgx=1}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
"W pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus."
Wszystko, co Ci jest potrzebne do rozwiązania tego zadania. Pozdrawiam!
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Skorzystaj z podstawowych wzorów.
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha}\\
ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\\
sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha}\\
ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}\\
sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\)
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Mógłby...
\(\displaystyle{ (ctgx=2 \wedge sinx>0) \Rightarrow 0<x<\frac{\Pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}=2}\)
\(\displaystyle{ cosx=2sinx}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+(2sinx)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+4sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 5sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \left(sinx=-\sqrt{\frac{1}{5}} \vee sinx=\sqrt{\frac{1}{5}}\right) \wedge sinx>0 \Rightarrow sinx=\sqrt{\frac{1}{5}}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\sqrt{\frac{1}{5}}=\frac{1}{\sqrt{5}}=\frac{\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ cosx=2sinx=2 \cdot \frac{\sqrt{5}}{5}=\frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{ctgx}=\frac{1}{2}}\)
Odp. \(\displaystyle{ sinx=\frac{\sqrt{5}}{5}}\), \(\displaystyle{ cosx=\frac{2\sqrt{5}}{5}}\), \(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ (ctgx=2 \wedge sinx>0) \Rightarrow 0<x<\frac{\Pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}=2}\)
\(\displaystyle{ cosx=2sinx}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+(2sinx)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+4sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 5sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \left(sinx=-\sqrt{\frac{1}{5}} \vee sinx=\sqrt{\frac{1}{5}}\right) \wedge sinx>0 \Rightarrow sinx=\sqrt{\frac{1}{5}}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\sqrt{\frac{1}{5}}=\frac{1}{\sqrt{5}}=\frac{\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ cosx=2sinx=2 \cdot \frac{\sqrt{5}}{5}=\frac{2\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{ctgx}=\frac{1}{2}}\)
Odp. \(\displaystyle{ sinx=\frac{\sqrt{5}}{5}}\), \(\displaystyle{ cosx=\frac{2\sqrt{5}}{5}}\), \(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{2}}\)
Pozdrawiam!
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Po pierwsze tego przykładu nie było wśród tych które podałeś, a po drugie to kto powiedział, że ja Ci podam rozwiązanie któregoś z tych? Nie chce Cię pozbawiać możliwości samodzielnego rozwiązywania. Wzór masz tak jak chciałeś... Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
spoko ;p b) już też zrobiłem niechce mi się pisać ale wydaje mi się że git bo zgadza się z tym co w odpowiedziach xd
a co do przykładu c) to jak mam zacząć szukać cos ?
a co do przykładu c) to jak mam zacząć szukać cos ?
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Przecież on jest prostszy od tego co ja Ci podałem. Jak masz \(\displaystyle{ sinx}\), to obliczasz \(\displaystyle{ cosx}\) ze wzoru \(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\), później \(\displaystyle{ tgx}\) ze wzoru \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\), a \(\displaystyle{ ctgx}\) ze wzoru \(\displaystyle{ tgx \cdot ctgx=1}\). Wystarczy troszkę pomyśleć...
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
oj chyba nie umiem przekształcić tego pierwszego wzoru bo zrobiłem i wychodzi błędnie z odpowiedziami (
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
Nie umiesz przekształcić wzoru \(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)? Pokaż jak liczysz, to Ci powiem, gdzie masz błąd. Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ sin ^{2}x + cos ^{2} =1}\)
\(\displaystyle{ - \frac{2}{5} + cos ^{2} x=1}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} x= \frac{7}{5}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{2}{5} + cos ^{2} x=1}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} x= \frac{7}{5}}\)
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych
To jest przekształcone dobrze. Na pewno masz podane, że \(\displaystyle{ sinx=-\frac{2}{5}}\), a Ty to podstawiasz za \(\displaystyle{ sin^{2}x}\). To nie to samo... Jeżeli \(\displaystyle{ sinx=-\frac{2}{5}}\) to \(\displaystyle{ sin^{2}x=\left(-\frac{2}{5}\right)^{2}}\). Pozdrawiam!