Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szyimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz

Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Post autor: szyimon »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu wydaje się prostego zadania:

Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej:
a) \(\displaystyle{ y=\cos x+\cos\frac{x}{2}}\),
b) \(\displaystyle{ y=\sin(x- \frac{\pi}{6}) +\sin(x+ \frac{\pi}{6})}\).
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 21:16 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Post autor: szymek12 »

W obu korzystasz ze wzoru na sumę bądź cosinusów bądź sinusów. Nie dasz rady wyprowadzić, to szukaj w tablicach.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Post autor: Althorion »

Według mnie zupełnie niepotrzebnie...

Tu był dowód mojej ślepoty:
Ukryta treść:    
W drugim mamy sumę dwóch sinusów przesuniętych o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\). Wartość sinusa dla tej liczby to 0,5, tak więc zbiór wartości drugiego -> \(\displaystyle{ <-1,5; 1,5>}\).
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, o 13:14 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Post autor: miodzio1988 »

plus cosinusa\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) - czyli zero.
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)

i

\(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)

Widzimy roznicę?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Post autor: Zordon »

Chamski sposób jest taki, żeby skorzystać z okresowości i policzyć maksimum i minimum na odpowiednim przedziale. Ale nie wiem czy autor tematu zna rachunek różniczkowy.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Zbiór wartosci funkcji trygonometrycznej

Post autor: Althorion »

miodzio1988, dzięki, nie widziałem. Musiałem dopiero w kod zajrzeć. Cóż, chyba już czas na mocniejsze okulary.
ODPOWIEDZ