Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) gdy :
a) \(\displaystyle{ \sin\alpha =\frac{12}{13}}\),
b) \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{9}{41}}\).
Oblicz wartość funkcji trygonometrychnych
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Oblicz wartość funkcji trygonometrychnych
\(\displaystyle{ \alpha \in (0^{o}, 90 ^{o})}\)
\(\displaystyle{ \bigwedge _{\alpha \in (0^{o}, 90 ^{o})} sin\alpha, cos\alpha, tg \alpha, ctg \alpha >0}\)
korzystasz ze wzorów:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha+ cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha}= \frac{1}{ctg \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \bigwedge _{\alpha \in (0^{o}, 90 ^{o})} sin\alpha, cos\alpha, tg \alpha, ctg \alpha >0}\)
korzystasz ze wzorów:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha+ cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha}= \frac{1}{ctg \alpha}}\)