Dla jakich wartości parametru a równanie \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{2} |a|}\) ma niepusty zbiór rozwiązań?
\(\displaystyle{ f(x) = sinx + cosx}\)
mam ze \(\displaystyle{ 2sin \frac{\pi}{4}cos(x- \frac{\pi}{4}) = \sqrt{2}|a|}\)
...
co\(\displaystyle{ s(x-4) =|a|}\)
jak dalej?
parametr a
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
parametr a
Tam powinno być \(\displaystyle{ cos(x-\frac{\pi}{4})}\) ale zakładam, ze to tylko literówka
Teraz przypomnij sobie jaki jest zbiór wartości funkcji cosinus oraz pamiętaj o tym, że zawsze \(\displaystyle{ |a| \ge 0}\)
Teraz przypomnij sobie jaki jest zbiór wartości funkcji cosinus oraz pamiętaj o tym, że zawsze \(\displaystyle{ |a| \ge 0}\)