Tożsamości trygonometryczne cd...
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
Do najprostszej postaci :
1. \(\displaystyle{ (1+sin \alpfa )(1-sin \alpha )}\)
2. \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha + cos^2\alpha}\)
3. \(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha}{1-cos\alpha}}\)
4. \(\displaystyle{ \frac{cos^2\alpha}{1+sin\alpha}}\)
5. \(\displaystyle{ 1+tg^2\alpha}\)
1. \(\displaystyle{ (1+sin \alpfa )(1-sin \alpha )}\)
2. \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha + cos^2\alpha}\)
3. \(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha}{1-cos\alpha}}\)
4. \(\displaystyle{ \frac{cos^2\alpha}{1+sin\alpha}}\)
5. \(\displaystyle{ 1+tg^2\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
A spróbowałeś choć? Przecież to są absolutne podstawy i nie są to żadne tożsamości trygonometryczne, tylko wzory do przekształcenia.
Co Ci problem sprawia?
Co Ci problem sprawia?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
ja tego nie kumam ocb.rozpisalem tą 1 na sin itd. ale to dla mnie czarna magia ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
np.1)wzór skróconego mnożenia a potem jedynka trygonometryczna. Z czym masz tutaj problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
wzór skróconego mnożenia czyli:
\(\displaystyle{ (1=sin\alpha)(1-sin\alpha)=(1-sin\alpha)(sin\alpha-sin\alpha)}\)
i wyszło mi \(\displaystyle{ -sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ (1=sin\alpha)(1-sin\alpha)=(1-sin\alpha)(sin\alpha-sin\alpha)}\)
i wyszło mi \(\displaystyle{ -sin\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
Że źle to wiem ale jak zacząłem podstawiać to mi tu wyszło 3 linijki sin-sów i cos-sów
Tożsamości trygonometryczne cd...
Ale tutaj sie to robi na jedną linijkę. Wzor. Jedynka . Rozwiazanie. Ty masz problem ze wzorem, wiec się go naucz!
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
Jak podstawiam to powiedzcie mi czy dobrze:
\(\displaystyle{ (sin^2\alpha+cos^2\alpha+sin\alpha)(sin^2\alpha+cos^2\alpha-sin\alpha)}\)
Tak ma byc??
\(\displaystyle{ (sin^2\alpha+cos^2\alpha+sin\alpha)(sin^2\alpha+cos^2\alpha-sin\alpha)}\)
Tak ma byc??
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Tożsamości trygonometryczne cd...
\(\displaystyle{ (1+\sin \alpha)(1-\sin \alpha)=1-\sin^{2} \alpha=\cos^{2} \alpha}\)
Najpierw wykorzystujesz wzór skróconego mnożenia.
Najpierw wykorzystujesz wzór skróconego mnożenia.
Tożsamości trygonometryczne cd...
A to kumasz? Bo Kamil nie zamula ;]Kamil_B pisze:Wskazówka: \(\displaystyle{ a^2 -b^2 =(a-b)(a+b)}\)