Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin^4\frac{x}{2} + \cos^4\frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\) w przedziale \(\displaystyle{ < -\pi; \pi >}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie trygonometryczne
Wskazówka: dodaj i odejmij \(\displaystyle{ 2sin^2\frac{x}{2}cos^2\frac{x}{2}}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Równanie trygonometryczne
Dziękuję za pomoc, rozwiązałem, ale chciałbym żeby jeszcze ktoś rzucił na to okiem.
\(\displaystyle{ \sin^4\frac{x}{2} + \cos^4\frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\frac{x}{2} + 2\sin^2\frac{x}{2} *\cos^2\frac{x}{2} + \cos^4\frac{x}{2} - 2\sin^2\frac{x}{2} *\cos^2\frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ (\sin^2\frac{x}{2} + \cos^2\frac{x}{2})^2 - 2\sin^2\frac{x}{2} *\cos^2\frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2(1-\cos^2\frac{x}{2}) *\cos^2\frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2\cos^2\frac{x}{2}(1-\cos^2\frac{x}{2})= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2\cos^2\frac{x}{2} +2\cos^4\frac{x}{2} -\frac{5}{8} = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2\frac{x}{2} = t}\)
\(\displaystyle{ 2t^2 - 2t + \frac{3}{8} = 0 /*8}\)
\(\displaystyle{ 16t^2 - 16t + 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9, \sqrt{\Delta} = 3}\)
\(\displaystyle{ t_1 = \frac{1}{4} \vee t_2 = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2\frac{x}{2} = \frac{1}{4} \vee \cos^2\frac{x}{2} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos\frac{x}{2} = \frac{1}{2} \vee \cos\frac{x}{2} = -\frac{1}{2} \vee \cos\frac{x}{2} = \frac{\sqrt{3}}{2} \vee \cos\frac{x}{2} = -\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{\pi}{3} \vee \frac{x}{2} = \frac{2\pi}{3} \vee \frac{x}{2} = \frac{\pi}{6} \vee \frac{x}{2} = \frac{5\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2\pi}{3} \vee x = \frac{4\pi}{3} \vee x = \frac{\pi}{3} \vee x = \frac{5\pi}{3}}\),
Tak ma wyglądać to zadanie ???
\(\displaystyle{ \sin^4\frac{x}{2} + \cos^4\frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ \sin^4\frac{x}{2} + 2\sin^2\frac{x}{2} *\cos^2\frac{x}{2} + \cos^4\frac{x}{2} - 2\sin^2\frac{x}{2} *\cos^2\frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ (\sin^2\frac{x}{2} + \cos^2\frac{x}{2})^2 - 2\sin^2\frac{x}{2} *\cos^2\frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2(1-\cos^2\frac{x}{2}) *\cos^2\frac{x}{2}= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2\cos^2\frac{x}{2}(1-\cos^2\frac{x}{2})= \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2\cos^2\frac{x}{2} +2\cos^4\frac{x}{2} -\frac{5}{8} = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos^2\frac{x}{2} = t}\)
\(\displaystyle{ 2t^2 - 2t + \frac{3}{8} = 0 /*8}\)
\(\displaystyle{ 16t^2 - 16t + 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9, \sqrt{\Delta} = 3}\)
\(\displaystyle{ t_1 = \frac{1}{4} \vee t_2 = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos^2\frac{x}{2} = \frac{1}{4} \vee \cos^2\frac{x}{2} = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos\frac{x}{2} = \frac{1}{2} \vee \cos\frac{x}{2} = -\frac{1}{2} \vee \cos\frac{x}{2} = \frac{\sqrt{3}}{2} \vee \cos\frac{x}{2} = -\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \frac{\pi}{3} \vee \frac{x}{2} = \frac{2\pi}{3} \vee \frac{x}{2} = \frac{\pi}{6} \vee \frac{x}{2} = \frac{5\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2\pi}{3} \vee x = \frac{4\pi}{3} \vee x = \frac{\pi}{3} \vee x = \frac{5\pi}{3}}\),
Tak ma wyglądać to zadanie ???
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie trygonometryczne
Wyróżnik jest równy 64, a Ty piszesz że 9 Ale to pewnie chochlik drukarski, bo obliczenia dalej masz dobrze. Zapomniałeś tylko o uwzględnieniu okresu.
Łatwiej chyba byłoby skorzystać z sinusa kąta podwojonego: \(\displaystyle{ \sin 2t=2\sin t\cos t}\)
Wówczas masz
\(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{2}\left(2\sin\frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}\right)^2= \frac{5}{8}}\)
a stąd
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{3}{4}\ \Leftrightarrow \sin x=\pm \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
i rozwiązanie gotowe.
Pozdrawiam.
Łatwiej chyba byłoby skorzystać z sinusa kąta podwojonego: \(\displaystyle{ \sin 2t=2\sin t\cos t}\)
Wówczas masz
\(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{2}\left(2\sin\frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}\right)^2= \frac{5}{8}}\)
a stąd
\(\displaystyle{ \sin^2 x=\frac{3}{4}\ \Leftrightarrow \sin x=\pm \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
i rozwiązanie gotowe.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Równanie trygonometryczne
Mógłbyś mi to rozpisać, bo korzystając z funkcji podwojonego kąta nie umiem otrzymać takiej postaci..BettyBoo pisze: \(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{2}\left(2\sin\frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}\right)^2= \frac{5}{8}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie trygonometryczne
Bo w tym miejscu jeszcze się z tego nie korzysta
Spójrz na trzecią linijkę swoich obliczeń. To co napisałam, może stanowić czwartą - skorzystanie z jedynki trygonometrycznej oraz przekształcenie przygotowujące do korzystania z sinusa kąta podwojonego.
Pozdrawiam.
Spójrz na trzecią linijkę swoich obliczeń. To co napisałam, może stanowić czwartą - skorzystanie z jedynki trygonometrycznej oraz przekształcenie przygotowujące do korzystania z sinusa kąta podwojonego.
Pozdrawiam.