Uprosc nastepujace wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Uprosc nastepujace wyrazenia

Post autor: chrisdk »

Jak w temacie:)

\(\displaystyle{ sinh \ lnx}\)

\(\displaystyle{ cosh \ lnx}\)
miodzio1988

Uprosc nastepujace wyrazenia

Post autor: miodzio1988 »



+ wlasnosci logarytmu.
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Uprosc nastepujace wyrazenia

Post autor: chrisdk »

Czy pierwsze wyrazenie jest dobrze uproszczone?

\(\displaystyle{ sinh \ lnx}\)

\(\displaystyle{ \frac{e^{x}-e^{-x}}{2}lnx=lnx^{{\frac{e^{x}-\frac{e}{x}}{2}}}}=-\frac{\frac{e}{x}}{2}=-\frac{e}{2x}}\)
miodzio1988

Uprosc nastepujace wyrazenia

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{e}{x}}\) skad Ci się wzielo? Bo moze czegos nie widzę (ta pora )
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Uprosc nastepujace wyrazenia

Post autor: Inkwizytor »

Pomijając nawet to e i cały proces przekształceń to \(\displaystyle{ e^{-x} \neq \frac{e}{x}}\)
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Uprosc nastepujace wyrazenia

Post autor: chrisdk »

Oczywiscie \(\displaystyle{ e^{-x}}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{e^{x}}}\). Szkolny blad.

Czy moge skrocic \(\displaystyle{ lnx}\) z \(\displaystyle{ e^{x}}\) ktory znajduje sie w liczebniku potegi?
ODPOWIEDZ