Naszkicuj wykres funkcji...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 lut 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 39 razy

Naszkicuj wykres funkcji...

Post autor: MuKuL »

"Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = cos^2 \frac{1}{2}x}\)"

W zasadzie chodzi mi oto jak dojść z tej funkcji do postaci tego co mam podane w odpowiedziach, czyli:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{2} + \frac{1}{2}cosx}\)

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Naszkicuj wykres funkcji...

Post autor: jarzabek89 »

Z kąta połówkowego.
mloda1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:46
Płeć: Kobieta

Naszkicuj wykres funkcji...

Post autor: mloda1983 »

Jest taki wzór redukcyjny: \(\displaystyle{ cos \frac{ \alpha }{2} = \pm \sqrt{ \frac{1+cos \alpha }{2} }}\)

Chyba pomoże
ODPOWIEDZ