Kąt rozwarcia ma miarę 90º...
Kąt rozwarcia ma miarę 90º...
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 90º. Wysokość stożka ma 10cm. Oblicz długość promienia podstawy i długość tworzącej tego stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Kąt rozwarcia ma miarę 90º...
no tutaj wystarczy skorzystać z funkcji trygonometrycznych, np:
\(\displaystyle{ l}\) - tworząca stożka
\(\displaystyle{ r}\) - promień stożka
\(\displaystyle{ sin 45 ^{0} = \frac{10}{l}}\)
\(\displaystyle{ tg 45 ^{0} = \frac{10}{r}}\)
\(\displaystyle{ l}\) - tworząca stożka
\(\displaystyle{ r}\) - promień stożka
\(\displaystyle{ sin 45 ^{0} = \frac{10}{l}}\)
\(\displaystyle{ tg 45 ^{0} = \frac{10}{r}}\)