Inny zapis wyrażenia trygonometrycznego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bl48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość

Inny zapis wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: bl48 »

jak to zapisać, nie używając funkcji trygonometrycznych, zakładając, że \(\displaystyle{ x \in (-90^{\circ}; 90^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \arc \sin(a \sin x)= ?}\)

a- stała
a>0
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, o 21:22 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
miodzio1988

Inny zapis wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: miodzio1988 »

Definicja się klania?
Wskazowka:
\(\displaystyle{ arcsin(sinx)=x}\)
Na tym przedziale
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Inny zapis wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: Zordon »

nie powinno tam być \(\displaystyle{ arcsin(sin(ax))}\)?
bl48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2009, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość

Inny zapis wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: bl48 »

Dzięki miodzio1988 za definicje tylko ni jak nie mogę mojego \(\displaystyle{ a}\) do niej wcisnąć.
myślałem, że można to zapisać:

\(\displaystyle{ \arcsin(asinx)=ax}\)

ale to nie jest prawda.

Zordon, niestety \(\displaystyle{ a}\) jest przed sinusem...
ODPOWIEDZ