Równanie trygonometryczne z parametrem
- kluczyk
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 12 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Pokazać, że dla każego \(\displaystyle{ m}\) rozwiązanie równania \(\displaystyle{ (m^{2}+1)cos^{2}x+4cosx-1=0}\)zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ (6,8)}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, o 20:21 przez kluczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Coś jest chyba nie tak z treścią, gdyż choćby z natury tych rozwiązań (okresowość) wyjdziemy poza zadany przedział. Również wygląda jakby brakowało kwadratu na początku.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Pomógł: 8 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Niech \(\displaystyle{ f(x) = (m^{2}+1)cos^{2}x+4cosx-1}\)
\(\displaystyle{ 2\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{5}{2}\pi}\) należą do przedziału \(\displaystyle{ (6,8)}\)
\(\displaystyle{ f(2\pi) > 0}\) i \(\displaystyle{ f(\frac{5}{2}\pi)<0}\), a funkcja f jest ciągła, więc istnieje \(\displaystyle{ x_0 \in (2\pi,\frac{5}{2}\pi)}\) t. że \(\displaystyle{ f(x_0)=0}\).
\(\displaystyle{ 2\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{5}{2}\pi}\) należą do przedziału \(\displaystyle{ (6,8)}\)
\(\displaystyle{ f(2\pi) > 0}\) i \(\displaystyle{ f(\frac{5}{2}\pi)<0}\), a funkcja f jest ciągła, więc istnieje \(\displaystyle{ x_0 \in (2\pi,\frac{5}{2}\pi)}\) t. że \(\displaystyle{ f(x_0)=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Tak, tylko że przesuwając się o okres cosinusa otrzymamy nowe rozwiązania, które nie należą do tego przedziału. Więc zadanie powinno brzmieć raczej: "wykaż, że dla każdego m istnieje rozwiązanie tego równania z takiego przedziału".
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Pomógł: 8 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Wydaje mi się, że to co napisałeś jest równoważne z treścią zadania. Jest tam mowa o rozwiązaniu - pojedynczym, dowolnym, które leży w danym przedziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
No właśnie ta "dowolność" mi nie pasuje, bo dowolne tam nie należy. Można to różnie przeformułować, ale moim zdaniem jest nieprecyzyjnie, gdyż trzeba się poważnie domyślać, a takich sformułowań należy unikać.