\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha } + \frac{1+cos \alpha }{sin \alpha } = \frac{2}{sin \alpha }}\)
Mam problem ze sprowadzeniem do wspólnego mianownika, nie było mnie kiedyś na tej lekcji i mam braki, więc proszę o wytłumaczenie. Po wytłumaczeniu myślę, że sobie poradzę
Tożsamość, sprowadzanie do wsp. m.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Tożsamość, sprowadzanie do wsp. m.
\(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} + \frac{1+2cos\alpha+cos^2\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2}{sin\alpha}}\)
Tożsamość, sprowadzanie do wsp. m.
Mogłabyś krok po kroku wytłumaczyć skąd się to bierze?agulka1987 pisze:\(\displaystyle{ \frac{sin^2\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} + \frac{1+2cos\alpha+cos^2\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{2+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2}{sin\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Tożsamość, sprowadzanie do wsp. m.
Wspólny mianownik tak jak w zwykłych ułamkach , wymnażasz oba mianowniki a następnie liczniki mnożysz przez mianownik na krzyż i otrzymujesz
\(\displaystyle{ \frac{sin\alpha \cdot sin\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} + \frac{(1+cos\alpha)(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{sin^2\alpha + 1+2cos\alpha+cos^2\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}= \frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha + 1+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
wykorzystujesz jedynkę trygonometryczną \(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
i podstawiając otrzymujesz
\(\displaystyle{ =\frac{1+1+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
wyłanczasz 2 w liczniku przed nawias
\(\displaystyle{ =\frac{2(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
skracasz licznik z mianownikiem
\(\displaystyle{ = \frac{2}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin\alpha \cdot sin\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} + \frac{(1+cos\alpha)(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{sin^2\alpha + 1+2cos\alpha+cos^2\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}= \frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha + 1+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
wykorzystujesz jedynkę trygonometryczną \(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2\alpha = 1}\)
i podstawiając otrzymujesz
\(\displaystyle{ =\frac{1+1+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)} = \frac{2+2cos\alpha}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
wyłanczasz 2 w liczniku przed nawias
\(\displaystyle{ =\frac{2(1+cos\alpha)}{sin\alpha(1+cos\alpha)}}\)
skracasz licznik z mianownikiem
\(\displaystyle{ = \frac{2}{sin\alpha}}\)